Maironio lietuvių literatūros muziejus
  • Versija neįgaliesiems
  • Versija neįgaliesiems
20
spalio
2018

VYDŪNO DIENOS MENIU

Maironio lietuvių literatūros muziejuje veikiančioje parodoje „Vydūnas – lietuvių tautinės sąmonės ugdytojas“, skirtoje rašytojo ir filosofo 150-osioms gimimo metinėms paminėti, tarp kitų įdomių eksponatų rodomas ir rašytojo laiškas bičiuliui iš Klaipėdos Prūsaičiui (Tilžė, 1927 m. kovo 4 d.) Voko nėra, todėl negalima pasakyti, kokiu adresu siųstas. Savita Vydūno rašyba rašytame dviejų lapų laiške rašytojas, matyt, atsako į klausimus, ką ir kada žmogui valgyti reikia, ką jis pats valgo, koks jo dienos režimas ir pan.: „Gerbiamasis, Kiekvienas žmogus turėtų patsai surasti, kas jam valgyti tinkamiausia, nes kiekvienas yra skirtingas nuo kitų mitimo klausimu.“ Perskaičius laišką, išryškėja Vydūno dienos meniu. Pusryčiai: avižinių kruopų košė, mirkytos, tačiau nevirtos kitos kruopos, medus, riešutai, alyvuogės. Pietūs: riešutai, virtų daržovių sriuba su bulvėmis, duona su sviestu. Vakarienė: paprastai nieko. Patartina: duona su sviestu, varškė su svogūnais, arbatžolių arbata su medumi. Pabaigoje laiško Vydūnas priduria: „Kas skanu, tas nesudarkytam kūnui ir reikalingiausia. Bet kurs rūko ar girtauja, to skonis sugadintas. Tik nieko nereikėtų perviršyti. Susidėjus atminty viso ko, kas valgoma, kūnas tuoj pareikš, ko labiausiai nori. Tą ir reikia valgyti, kad žmogus nežino, ką valgyti.“ Laišką pasirašo: „Sveikinu Vydūnas.“ Rašytojas dėl sveikatos problemų nuo septyniolikos mrtų tapo vegetaru, sveikai gyveno, mankštinosi, darė jogos pratimus. Žmonėms tai buvo nauja, įdomu, jie rašydavo Vydūnui laiškus, net siųsdavo siuntinius su vegetariškais valgiais, pvz., džiovintais baravykais, klausdavo patarimų dėl savo problemų. Vydūnas mielai atsakydavo, patardavo.
 
Parengė Senosios literatūros skyriaus muziejininkė Nijolė Raižytė
Visa galerija
Atgal